Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie ROM

donderdag 10 oktober 2024

20:30 - 23:10
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Dimph Ruth, van
Toelichting

Oproep aan inwoners: vertel jouw mening over een onderwerp op de agenda in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten) en geef het uiterlijk 7 oktober door aan de griffie; griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 20:44 uur uur en heet de aanwezigen en kijkers welkom.


    De heer Hoekstra (CDA) heeft zich afgemeld en wordt vervangen door de heer J. Wiersma.


    Er hebben zich geen insprekers gemeld voor deze vergadering.

  2. 2

    Besluit

    De agenda wordt ongewijizgd vastgesteld.

  3. 3.a

    Besluit

    De besluitenlijst van 12 september 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 3.b

    Besluit

    De toezeggingenlijst van 12 september 2024 wordt ongewijizgd vastgesteld.

  5. 4

    Besluit

    Wethouder Tromp doet een mededeling over de nominatie van de Bofkontjesregeling voor de Duurzame Dertig.

  6. 5

    Besluit

    Er worden geen mondelinge vragen gesteld.

  7. 6

    De gemeenteraad heeft met de Monitor (kern) groep G1000 afgesproken om  elkaar twee keer per jaar te spreken in de commissie ROM.

    Besluit

    De heer De Vries van de Monitor Kerngroep G1000 gaat onder andere in op:
    · het bestemmingsplan Heerenveen Centrum – Oost en de aanbevelingen van de Fietsersbond;
    · Mobiliteitsvisie 2024-2025 en de fietsenstalling op het Burgemeester Kuperusplein;
    · Vergroening van het centrum: plannen voor het Burgemeester Kuperusplein, Ernst van Harenplein, en Gashoudersplein;
    · Stationsgebied: realisatie van een nieuw busstation en vergroening van de looproute;
    · Amelius van Oenemapark: aanpassingen en behoud van de groene uitstraling;
    · Betrokkenheid van inwoners bij de besluitvorming en uitvoering van plannen en de inspanningen om het Burgerbesluit in samenwerking met de raad tot uitvoering te brengen.


    Aansluitend vindt er een gesprek plaats tussen de commissieleden en de heer De Vries en de heer De Heus van de Monitor Kerngroep G1000.

  8. 7

    De raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan voor Heerenveen – Centrum Oost, fase 3 goed te keuren. De raad wordt gevraagd om de voorgestelde reacties op de ontvangen zienswijzen goed te keuren. Verder wordt de raad gevraagd om het beeldkwaliteitsplan voor de parkeergarage Burgemeester Kuperusplein en de nieuwbouw aan de hoek van de Sieversstraat goed te keuren als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota. Tot slot wordt de raad verzocht geen grondexploitatieplan vast te stellen.


    Dit plan richt zich op de ontwikkeling van het Burgemeester Kuperusplein, het Gashoudersplein en het ABC-complex. Er zijn vijf zienswijzen ingediend, maar deze vormen geen belemmering voor de vaststelling van het plan. Belangrijke onderdelen zijn de bouw van een parkeergarage, de verplaatsing van de Albert Heijn en de realisatie van maximaal 50 woningen. Het plan sluit aan bij de eerdere centrumvisie.

    Voorgesteld besluit

    1. de voorgestelde reacties op de ingekomen zienswijzen zoals opgenomen in de Nota zienswijzen vaststellen; 
    2. het bestemmingsplan Heerenveen – Centrum Oost, fase 3 zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074. BPNbkpleineo-VG01, in elektronische vorm vast te stellen; 
    3. aan te geven dat bij dit bestemmingsplan als ondergrond behoort de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bestaand ten tijde van de vaststelling en kenbaar uit het elektronisch bestand o_ NL.IMRO.0074. BPNbkpleineo-VG01; 
    4. het beeldkwaliteitsplan Parkeergarage Burgemeester Kuperusplein & Nieuwbouw Hoek Sieversstraat vast te stellen als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota; 
    5. geen grondexploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De heer Westerhof (PvdA) is vanwege persoonlijke betrokkenheid niet aanwezig bij de behandeling van dit agendapunt.


    De commissieleden stellen vragen aan het college.


    Wethouder Tromp beantwoordt de vragen namens het college.


    Dit voorstel gaat als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 24 oktober 2024.


    * Wethouder Tromp zegt namens het college toe dat bij de uitvoering en uitwerking van de plannen zal worden gekeken naar oplaadpunten voor elektrische fietsen, inzet op behoud en uitbreiding van de biodiversiteit en halfopen verharding. De raad wordt hierover actief geïnformeerd.

    Toezeggingen 2022-2026

    Onderwerp
    Bestemmingsplan Heerenveen Centrum Oost
  9. 8

    De raad wordt gevraagd om zich in te zetten voor de realisatie van de Lelylijn. De volgende stap is het starten van een MIRT-onderzoek om de haalbaarheid, kosten, milieu-impact, sociale voordelen en bijdrage aan de brede welvaart te onderzoeken.


    Daarnaast wordt de raad verzocht om via ambtelijke en bestuurlijke betrokkenheid bij te dragen aan vervolgonderzoeken. Deze onderzoeken omvatten een technische, financiële en juridische analyse van de mogelijkheden, een beoordeling van de impact op het milieu en de leefomgeving, en een evaluatie van de voordelen voor de bereikbaarheid, woningbouw en economische ontwikkeling.


    In lijn met bovenstaande punten wordt de raad gevraagd om de reactie op de Eindrapportage Lelylijn vast te stellen en het college toestemming te geven om deze reactie in te dienen.


    Eind 2022 is besloten om een onderzoek te doen naar de Lelylijn. Dit gezamenlijke onderzoek van de overheid en de regio is begin 2023 gestart. Betrokken overheden, waaronder de Friese gemeenten, worden gevraagd om te reageren op de resultaten. Elke gemeente stelt een eigen reactie op, die vervolgens worden samengevoegd met een provinciale toelichting. De resultaten worden in november 2024 aangeboden aan het Rijk.

    Voorgesteld besluit

    1. Zich sterk te maken voor de komst van de Lelylijn, met als eerstvolgende stap de start van een MIRT verkenning waarbij haalbaarheid, kosten, milieu-impact en sociale voordelen en de bijdrage aan de brede welvaart worden onderzocht. 
    2. Via ambtelijke en bestuurlijke betrokkenheid een bijdrage te leveren aan de vervolgonderzoeken, waaronder: 
    • Een technische, financiële en juridische analyse van de mogelijkheden; 
    • Een beoordeling van de impact op het milieu en de leefomgeving; 
    • Een evaluatie van de voordelen voor de bereikbaarheid, de woningbouwopgave en de economische ontwikkeling; 
    3. In lijn met voorgaande de reactie op de Eindrapportage Lelylijn vast te stellen en het college mandateren om de reactie in te dienen.

    Besluit

    De commissieleden stellen vragen aan het college.


    Wethouder Zoetendal beantwoordt de vragen namens het college.


    Het voorstel gaat op verzoek van de FNP en SP als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 17 oktober 2024.

  10. 9

    De raad wordt gevraagd om de startnotitie en de bouwstenen vernieuwen Omgevingsvisie vast te stellen.


    Sinds 2021 heeft Heerenveen een Omgevingsvisie. Dit document bevat richtlijnen voor het monitoren, evalueren en bijsturen van de visie. Er zijn verschillende redenen om de Omgevingsvisie te vernieuwen, die worden uitgelegd in de startnotitie. Het document “Bouwstenen Vernieuwen Omgevingsvisie” gaat dieper in op deze punten. De Startnotitie Vernieuwen Omgevingsvisie is het officiële begin van het vernieuwingsproces. Naast de startnotitie wordt er ook gewerkt aan een “Plan van Aanpak Vernieuwen Omgevingsvisie” voor de ambtelijke organisatie, waarin de stappen voor de vernieuwing in detail worden beschreven. Het doel van een startnotitie is om de kaders en uitgangspunten vast te leggen voor zowel de inhoud als het proces, en om afspraken te maken over het proces, de participatie en de planning. Met de vaststelling van deze Startnotitie worden duidelijke richtlijnen gegeven voor de vernieuwing van de Omgevingsvisie.

    Voorgesteld besluit

    De Startnotitie Vernieuwen Omgevingsvisie samen met de Bouwstenen Vernieuwen Omgevingsvisie vast te stellen

    Besluit

    Het voorstel gaat als hamerstuk naar  de raadsvergadering van 24 oktober 2024.

  11. 10

    De raad wordt gevraagd om het Watertakenplan Heerenveen 2025-2029 goed te keuren, evenals het beleidsplan voor klimaatadaptatie in bebouwde gebieden. Daarnaast wordt de raad verzocht om de begrotingswijziging voor 2025 en verder goed te keuren.


    In 2020 is het Watertakenplan 2021-2024 vastgesteld. Dit plan heeft geholpen om de gemeentelijke watertaken uit te voeren. Nu de planperiode afloopt, is er een nieuw plan nodig om de uitgaven en inkomsten (rioolheffing) bij te werken. Door de stijgende inflatie, vooral in de bouwsector, moet het rioolheffingstarief worden herzien. De taken, plannen en kostenberekeningen zijn opgenomen in het nieuwe Watertakenplan voor 2025-2029.


    In het Beleidsplan klimaatadaptatie bebouwd gebied zijn de taken voor klimaatadaptatie, zoals de gemeentelijke zorgplicht voor regen- en grondwater, verder uitgewerkt en geactualiseerd. Er zijn richtlijnen opgesteld om Heerenveen beter bestand te maken tegen wateroverlast, hitte en droogte. Deze maatregelen zijn opgenomen in het Watertakenplan.

    Voorgesteld besluit

    1. Het Watertakenplan Heerenveen 2025-2029 vast te stellen. 
    2. Het beleidsplan klimaatadaptatie bebouwd gebied vast te stellen. 
    3. De begrotingswijziging voor 2025 en verder, overeenkomstig de bijgevoegde begrotingswijziging, vast te stellen.

    Besluit

    De commissieleden stellen vragen aan het college.


    Wethouder Tromp beantwoordt de vragen namens het college.


    Het voorstel gaat op verzoek van D66 en SP als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 24 oktober 2024.


    * Wethouder Tromp zegt namens het college toe schriftelijk terug te komen op de vraag van de SP over wanneer Akkrum, en dan specifiek de straten rondom Leppehiem, klimaat adaptief gemaakt zullen worden.

    Toezeggingen 2022-2026

    Onderwerp
    Klimaatadaptief maken Leppehiem
  12. 11

    De raad wordt gevraagd om de zienswijze over de missie en visie van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) zoals voorgesteld in te dienen bij het dagelijks bestuur van de FUMO. Het betreft de missie en visie van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) voor de periode 2024-2028. De FUMO wil zich richten op thema’s zoals bodem, geluid, energie en klimaat.


    Het college adviseert de raad een zienswijze in te dienen, waarin onder andere wordt aangegeven dat het visiedocument niet de juiste plek is om extra budgetten aan te vragen en dat de FUMO zich moet richten op vraaggestuurde in plaats van aanbodgestuurde diensten. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en biedt de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de visie van de FUMO.


    De FUMO is de omgevingsdienst van Fryslân. De FUMO geeft advies, verstrekt vergunningen en houdt toezicht op het gebied van natuur- en milieuwet- en regelgeving. Dat doet de FUMO voor de bedrijven en inwoners van Fryslân, in opdracht van alle 18 Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân; de deelnemers.
    De FUMO is een gemeenschappelijke regeling op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de missie en visie van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO)
    2. De bijgevoegde conceptzienswijze aan het DB van de FUMO in te dienen.

    Besluit

    De commissieleden stellen vragen aan het college.


    Wethouder Tromp beantwoordt de vragen namens het college.


    Het voorstel gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering van 24 oktober 2024.

    Wethouder Tromp zegt namens eht college toe om voor de raadsvergadering van 24 oktober met een reactie te komen op toezegging ID 151.

  13. 12

    De raad wordt gevraagd de verordening reserve “Mobiliteitsfonds” vast te stellen.



    De huidige regels voor het Mobiliteitsfonds zijn op 7 september 2020 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit fonds maakt het mogelijk om nieuwe ontwikkelingen te realiseren als een ontwikkelaar niet aan de parkeereisen op eigen terrein kan voldoen. Door nieuw woonbeleid, inflatie en het toevoegen van een specifieke loopafstand voor het centrumgebied is actualisatie nodig.


    Belangrijke wijzigingen zijn de jaarlijkse prijsindexatie van de afkoopbedragen voor parkeerplaatsen en de introductie van een maximale loopafstand van 500 meter tussen woningen en parkeervoorzieningen. Een deel van het centrumgebied valt nu buiten de mogelijkheid voor afkoop van parkeereisen.


    De volgende artikelen zijn gewijzigd:

    • Artikel 1 (Begrippen): lid i, j en k.
    • Artikel 3 (Toepassingsbereik): bijlage 1 (afbakening gebied).
    • Artikel 5 (Storting bijdrage reserve Mobiliteitsfonds): lid 3A en 3B.
    • Artikel 7 (Verplichtingen): lid 1.
    • Artikel 9 (Inwerkingtreding en citeertitel).

    Voorgesteld besluit

    De verordening reserve “Mobiliteitsfonds” vast te stellen.

    Besluit

    De commissieleden stellen vragen aan het college.


    Wethouder Zoetendal beantwoordt de vragen namens het college.


    Het voorstel gaat op verzoek van CDA als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 24 oktober 2024.

  14. 13

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 22.40 uur.