Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie ROM

maandag 2 juni 2025

19:00 - 22:23
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Dimph van Ruth
Toelichting

Oproep aan inwoners: vertel jouw mening over een onderwerp op de agenda in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten) en geef het uiterlijk 28 mei door aan de griffie; griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 19:00
  2. 2
    Vaststellen van de agenda - 19:01
  3. 3
    Mededelingen - 19:02
  4. 4
    Mondelinge vragen - 19:07
  5. 5

    In 2019 heeft de gemeenteraad de voorkeur gegeven aan de ontwikkeling van een vestiging van Van der Valk aan de Oranje Nassaulaan.  De raad heeft toen aan het college de opdracht gegeven om bij de uitwerking van het plan de bewoners en andere belanghebbenden actief te betrekken.



    Aan de raad wordt nu voorgesteld het TAM-Omgevingsplan Hotel Oranje Nassaulaan te Heerenveen vast te stellen.



    Om de bouw van het hotel mogelijk te maken is een planologische procedure doorlopen. Hiervoor is een Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)-IMRO-procedure gevoerd.Het TAM-IMRO omgevingsplanheeft na overleg met o.a.de brandweer, provincie enGasuniezes wekenter inzage gelegen.Ook is er toen een informatiebijeenkomst georganiseerd.


    Tijdens de zienswijzeprocedure zijn er 78 zienswijzen ingediend. Een groot aantal van de zienswijzen zijn gelijk aan elkaar.

    Voorgesteld besluit

    1. de voorgestelde reacties op de ingekomen zienswijzen zoals opgenomen in de Nota van Zienswijzen vast te stellen;
    2. de Tijdelijke alternatieve maatregel - Omgevingsplan Hotel Oranje Nassaulaan, Heerenveen zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074.TAM22CoranjenaslHV.-VG01, in elektronische vorm ongewijzigd vast te stellen;
    3. aan te geven dat bij dit bestemmingsplan als ondergrond behoort de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bestaand ten tijde van de vaststelling en kenbaar uit het elektronisch bestand o_ NL.IMRO.0074.TAM22cOoranjenaslHV-VG01;
    4. geen regels omtrent het publiekechtelijk kostenverhaal vast te stellen omdat het kostenverhaal privaatrechtelijk middels een anterieure overeenkomst is verzekerd;
    5. het beeldkwaliteitsplan Hotel Oranje Nassaulaan vast te stellen.

  6. 8

    De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Heerenveen– Waterberging vast te stellen op het perceel tussen de A32, Het Meer, de Domela Nieuwenhuisweg en de Sportweg in Heerenveen.



    Voor de vestiging van het hotel Van der Valk dicht bij de entree van Skoatterwald verkoopt de gemeente een perceel grond waarop Van der Valk het hotel kan bouwen. Op dit perceel grond is op dit moment
    nog een watergang gelegen. Om het hotel te kunnen bouwen moet deze watergang worden gedempt en gecompenseerd. De gemeente is verantwoordelijk voor de compensatie van de watergang.



    De locatie van de watercompensatie ligt erg dicht bij de snelweg en daarom zijn er geen plannen om een andere invulling aan dit perceel te geven dan grasland en/ of water. Ook als de bouw van het hotel Van der Valk om wat voor reden niet zou kunnen doorgaan, is deze planologische procedure voor de watercompensatie niet voor niets. Ook bij andere toekomstige ontwikkelingen zal namelijk watercompensatie nodig zijn.

    Voorgesteld besluit

    1. De voorgestelde reactie op de ingekomen zienswijze zoals opgenomen in het raadsvoorstel vast te stellen;
    2.Het bestemmingsplan Heerenveen - Waterberging zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074.BPNwatercompHV-VG01, in elektronische vorm vast te stellen;
    3.Aan te geven dat bij dit bestemmingsplan als ondergrond behoort de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bestaand ten tijde van de vaststelling en kenbaar uit het elektronisch bestand o_NL,.IMRO.0074.BPNwatercompHV-VG01;
    4.Geen grondexploitatieplan vast te stellen.

  7. 9

    De raad wordt gevraagd om het TAM-omgevingsplan vast te stellen voor de percelen Bornego 27, 33, 35 en 37 in Luinjeberd.



    Dit wordt voorgesteld aan de raad om de functie van de gronden ten zuidoosten van de woning Bornego 37 te wijzigen in woonfunctie en om de tuinen aan de achterzijde van de woningen Bornego 27, 33 en 35 met zes meter te kunnen uitbreiden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het TAM-omgevingsplan "Hoofdstuk 22A Bornego 37 te Luinjeberd", vervat in het elektronisch bestand NL.IMRO.0074.TAM22BSchote7274MD-VG01.gml ongewijzigd vast te stellen;
    2. Als ondergrond bij dit TAM-omgevingsplan vast te stellen de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) ten tijde van de vaststelling van dit plan, welke kenbaar is uit het elektronisch bestand o_ NL.IMRO.0074.TAM22ABornego37LU-VG01.dxf;
  8. 10

    De raad wordt gevraagd een verzwaard advies af te geven voor de aanleg van een parkeerterrein bij de nieuwe Albertine Agnesschool in Oranjewoud.



    De huidige school is sterk verouderd en wordt vervangen door een kindcentrum met onderwijs en kinderopvang. Rond de school zijn nu te weinig parkeerplekken, wat zorgt voor onveilige situaties en schade aan het groen.


    Daarom wordt voorgesteld om op het aangrenzende grasveld een parkeervoorziening aan te leggen. Dat veld is nu een groenvoorziening en maakt deel uit van de beschermde lanenstructuur. De aanleg van het parkeerterrein past niet binnen de huidige regels voor dat gebied. Daarom is een omgevingsvergunning (BOPA) nodig, waarvoor verzwaard advies van de gemeenteraad verplicht is.

    Voorgesteld besluit

    Een verzwaard advies af te geven op grond van artikel 16.15a, lid 1 van de Omgevingswet voor het realiseren van een parkeervoorziening ten behoeve van de nieuwbouw voor de KC Albertine Agnesschool

  9. 11

    De raad wordt voorgesteld om het "Voorbereidingsbesluit Heerenveen-Centrum" vast te stellen en de bevoegdheid tot wijziging van dit besluit te delegeren aan het college.



    Met dit besluit worden voorbeschermingsregels opgenomen in het omgevingsplan. Deze regels vervangen tijdelijk de huidige beheersverordening en en voorkomen dat ongewenste woninginitiatieven doorgaan.



    Zonder dit besluit kunnen dergelijke initiatieven niet worden tegengehouden, omdat het huidige voorbereidingsbesluit per 1 juli 2025 vervalt en niet kan worden verlengd.



    De voorbeschermingsregels vormen een tijdelijk toetsingskader voor omgevingsvergunningen. Voor nieuwe woningen gelden eisen zoals een minimale oppervlakte van 45 m² en een goede relatie met het openbaar gebied (uitzicht, toegankelijkheid).



    De maatregel sluit aan op de ambities uit de Woonvisie en Omgevingsvisie en voorkomt woningbouw met gebrekkige kwaliteit. Delegatie aan het college maakt snelle bijstelling van de regels mogelijk op basis van praktijkervaring.

    Voorgesteld besluit

    Artikel I
    Vast te stellen het "Voorbereidingsbesluit Heerenveen-Centrum" zoals is opgenomen in Bijlage A.
    Artikel II
    De bevoegdheid tot het wijzigen van het "Voorbereidingsbesluit 'Heerenveen-Centrum" te delegeren aan burgemeester en wethouders.
    Artikel III
    Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2025.

  10. 12

    De raad wordt voorgesteld een zienswijze op de begroting 2026 in te dienen bij het dagelijks bestuur van Hús en Hiem.



    In de zienswijze wordt Hús en Hiem gevraagd om in de looptijd van de begroting 2026 inzichtelijk te maken wat de gevolgen van de omgevingswet zijn voor de dienstverlening. Reden hiervoor is dat de komende jaren steeds meer gemeenten zullen gaan werken met een ‘eigen’ omgevingsplan. In het omgevingsplan kan een gemeente zelf bepalenwanneer een omgevingsvergunning nodig is en wanneer en onder welke voorwaarden wordt getoetst aan omgevingskwaliteit. Daarom is het de vraag of de rol van en mate van advisering door Hús en Hiem de komende jaren ongewijzigd blijft.

    Voorgesteld besluit

    1. Een zienswijze op de begroting 2026 in te dienen bij het dagelijks bestuur van Hûs en Hiem.
  11. 13
    Sluiting - 22:22