- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- Avine Fokkens-Kelder
- Toelichting
-
In de raadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten over de onderwerpen die op de agenda staan. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen. Daarnaast is de vergadering live te volgen via deze pagina.
Agendapunten
-
1Opening - 20:00
-
2
Voorgesteld besluit:
De heer R.H. Algra toe te laten als raadslid van de gemeente Heerenveen.
Toelichting:
De heer B. Hoekstra (CDA) heeft de voorzitter van de raad gevraagd hem tijdelijk ontslag te verlenen in verband met ziekte. Het ontslag is verleend. De voorzitter van het centraal stembureau heeft als tijdelijk vervanger de heer R.H. Algra benoemd verklaard. De raad dient te beslissen of de heer R.H. Algra als lid van de gemeenteraad wordt toegelaten.
Volgens de Gemeentewet en Kieswet kan vervanging maximaal drie keer, steeds voor een periode van maximaal 16 weken. In dit geval gaat het om dezelfde vervanger als de vorige keer. Toch moet de heer R.H. Algra opnieuw worden toegelaten door de raad en de eed of belofte afleggen. Dat komt doordat elke tijdelijke vervanging juridisch gezien een nieuwe benoeming is. Tussen de vervangingsperiodes door is de vervanger formeel geen raadslid meer. De wet schrijft daarom voor dat we bij elke nieuwe vervangingsperiode het volledige formele proces opnieuw volgen. Zo zorgen we ervoor dat het tijdelijk raadslid weer rechtsgeldig kan meedoen aan het raadswerk en besluiten.
Bijlagen
-
3
Voorgesteld besluit
Vaststellen van de agenda. -
4Mondelinge vragen - 20:12
-
5
We vragen het college om:
• In nauwe samenwerking met de provincie en de andere gemeenten in Fryslân te onderzoeken wat deze nieuwe lagere beschermingsstatus aan mogelijkheden voor beheersmaatregelen biedt;
• Een plan te maken met het handelingsperspectief voor de gemeenten en voor de provincie en de voorbereidingen te treffen die hiervoor nodig zijn, zodat er geen extra tijd verloren hoeft te gaan;
• De gemeenteraad van de voortgang op de hoogte te houden.
Toelichting op agenderingsvolgorde:
Vanwege het feit dat de portefeuillehouder van dit onderwerp, wethouder Rozema, deze raadsvergadering deels kan bijwonen, staat deze motie geagendeerd als agendapunt 5.Bijlagen
Moties 2022-2026
Toelichting Een plan voor de wolf -
6
Voorgesteld besluit:
Vaststellen van de besluitenlijst van 17 april 2025. -
7
Voorgesteld besluit:
De lijst ingekomen stukken van 9 april t/m 16 mei 2025 vast te stellen met de voorgestelde wijze van afdoening. -
8
Hamerstuk
Aan de Raad wordt gevraagd een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het vergroten en veranderen van een kantoorpand in een kantoorruimte, 21 woningen met bergingen en een gemeenschappelijke (sport-)ruimte op de locatie Burgemeester Kuperusplein 46 in Heerenveen.
Het plan voorziet in een appartementencomplex met 21 appartementen.
De herbestemming van het voormalige bankgebouw past niet binnen de geldende planologische regels. Het plan past volgens het college echter wel goed binnen de Woonvisie om tot 2030 2.000 woningen toe te voegen en in de totale centrumontwikkeling/beeldkwaliteitsplan. Het centrumgebied van Heerenveen is sterk in ontwikkeling en op basis van de centrumvisie worden momenteel plannen voorbereid om onder andere het Burgemeester Kuperusplein en omgeving op te waarderen.
De vergunning kan alleen worden verleend als de gemeenteraad heeft verklaard dat hij daar geen bedenkingen tegen heeft. De verklaring kan alleen worden geweigerd in het belang van een goede ruimtelijke ordening.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Een (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen af te geven op grond van artikel 2.27 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), juncto artikel 3.11 Wabo, juncto artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht (Bor) voor het vergroten en veranderen van een kantoorpand in een kantoorruimte, 21 woningen met bergingen en een gemeenschappelijke sportruimte op de locatie Burgemeester Kuperusplein 46 in Heerenveen.
- Deze verklaring als definitieve verklaring van geen bedenkingen aan te merken wanneer er geen zienswijzen over de ontwerpverklaring zijn ingediend.
- Geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het verhaal van de kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins zijn verzekerd.
-
9
Hamerstuk
De gemeenteraad van Heerenveen heeft evenals de gemeente De Fryske Marren op grond van de Gemeenschappelijke Regeling de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze over de jaarrekening 2024, de eerste begrotingswijziging 2025 en de begroting voor 2026 van de Gemeenschappelijk Regeling Ontwikkelingsmaatschappij Bedrijvenparken A7 Heerenveen – Joure. De gemeenteraad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Geen zienswijze in te dienen bij de jaarrekening 2024 van de Gemeenschappelijke regeling Ontwikkelingsmaatschappij bedrijvenparken A7 Heerenveen - Joure
- Geen zienswijze in te dienen bij de eerste begrotingswijziging 2025 van de Gemeenschappelijke regeling Ontwikkelingsmaatschappij bedrijvenparken A7 Heerenveen - Joure
- Geen zienswijze in te dienen bij de begroting 2026 van de Gemeenschappelijke regeling Ontwikkelingsmaatschappij bedrijvenparken A7 Heerenveen - Joure
-
10
Hamerstuk
Aan de raad wordt voorgesteld een zienswijze in te dienen bij het dagelijkse bestuur van het Recreatieschap Marrekrite.
Het Recreatieschap heeft extra kosten gemaakt en heeft aangegeven dat het niet mogelijk is om verder te bezuinigen op hun begroting. Voor de deelnemers aan deze gemeenschappelijke regeling hebben deze extra kosten echter impact op de eigen begroting. Voor de gemeente Heerenveen zou dit betekenen dat er nog verder op de eigen taken moet worden bezuinigd.
Aan het dagelijks bestuur van de Marrekrite wordt daarom geadviseerd de extra kosten op een andere manier te dekken. De Marrekrite werkt in opdracht van de Friese gemeenten en de Provincie. De taak van de Marrekrite is om de recreatie in Friesland zo goed mogelijk te ondersteunen door de aanleg en onderhoud van voorzieningen op water en op land.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Een zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 en meerjarenraming 2027-2029 in te dienen bij het dagelijks bestuur van Recreatieschap Marrekrite.
-
11
Hamerstuk
Aan de raad wordt voorgesteld de ‘Regionale visie wonen, zorg en welzijn Zuidoost-Fryslân’ vast te stellen.
De gemeente Heerenveen heeft samen met de gemeenten Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland en Weststellingwerf de Regionale visie wonen, zorg en welzijn Zuidoost-Fryslân opgesteld. In Nederland worden de problemen op het gebied van wonen, zorg en welzijn groter. Ouderen wonen steeds meer tot op hoge leeftijd op zichzelf. Dat geldt ook voor andere groepen die zorg nodig hebben zoals mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en mensen met psychische problemen. Er ontstaat daarom steeds meer behoefte aan woningen die geschikt zijn voor (intensieve) zorg. Ook de druk op hulp en ondersteuning neemt toe. Er zijn minder mensen beschikbaar om te zorgen voor een groeiende groep zorgdragers.
In de Regionale visie wordt beschreven wat de vijf gemeenten gaan doen om in de toekomst ook voor deze inwoners een prettige woonomgeving te kunnen bieden.
Als de regionale woonzorgvisie is vastgesteld, kan er een uitvoeringsprogramma worden opgesteld. Dit uitvoeringsprogramma is een verantwoordelijkheid van het college. Voor de woonzorgvisie is geen extra geld nodig. Als mocht blijken dat het uitvoeringsprogramma wel financiële consequenties heeft, zal dit aan de raad worden voorgelegd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De 'Regionale visie wonen, zorg en welzijn Zuidoost Fryslân' vast te stellen.
-
12
Hamerstuk
Aan de raad wordt voorgesteld geen zienswijze naar voren te brengen op het ontwerp van de Wijzigingsregeling op de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân. Hierin is de sociale werkvoorziening van onder meer Heerenveen geregeld.
Omdat de Wet Gemeenschappelijke Regelingen is gewijzigd moet ook de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân worden aangepast. Bij deze aanpassing gaat het vooral om technische wijzigingen. De andere wijzigingen gaan over regelmatige evaluaties, burgerparticipatie en de informatievoorziening aan de raad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Geen zienswijze naar voren brengen op het ontwerp van de Wijzigingsregeling op de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân
-
13
Bespreekstuk
Aan de raad wordt voorgesteld het college te adviseren een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van een busremise, faciliteiten en brandstofplaats op de locatie K.R. Poststraat achter 121 in Heerenveen.
Qbuzz heeft op dit moment een tijdelijke busremise ingericht op het terrein van de Lidl aan de Mercurius omdat de vergunning voor de aanleg van de tijdelijke busremise op de Weinmakker niet voor de start van de concessie kon worden verleend. Omdat dit terrein van de Lidl waarschijnlijk maar tot 1 juli 2025 beschikbaar zal zijn, is het nodig dat Qbuzz alsnog tijdelijk de locatie aan de Weinmakker (K.R. Poststraat achter 121) gaat gebruiken.
Daarom is nu de aanvraag voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor deze locatie ingediend.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het college te adviseren een omgevingsvergunning voor het realiseren van een busremise, faciliteiten en brandstofplaats op de locatie K.R. Poststraat achter 121 in Heerenveen te verlenen.
-
14
Bespreekstuk op verzoek van PvdA
Aan de raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2007’ te wijzigen.
Op het perceel Tweede Sluisweg 35 in Oudehorne was eerder een niet-grondgebonden agrarisch bedrijf gevestigd. Dit bedrijf is gestopt en de gronden zijn verkocht. De nieuwe eigenaren willen een groot deel van de voormalige agrarische opstallen slopen en ook een groot deel van de erfverharding verwijderen. De voormalige bedrijfswoning wordt een reguliere woning. Daarom is het nodig het bestemmingsplan aan te passen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. het bestemmingsplan 'Tweede Sluisweg 35 Oudehorne", vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0074.PNTwSweg35Oh-VG01 gewijzigd vast te stellen;
2. als ondergrond behorende bij dit bestemmingsplan vast te stellen de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), zoals bestaand en kenbaar uit het elektronische bestand o_ NL.IMRO.0074.PNTwSweg35Oh-VG01.dxf;
3. de ingekomen zienswijze over te nemen;
4. bij vaststelling in het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan de wijzigingen aan te brengen zoals aangegeven in bijgaande staat van wijzigingen (bijlage 4). -
15
We vragen het college om:
- Te onderzoeken of een gemeentelijke viering van de jaarwisseling kan plaatsvinden op centrale locaties (plaats en dorpen) in de gemeente Heerenveen vanaf het moment dat het landelijk vuurwerkverbod ingaat en hoe (lokale) ondernemers en inwoners daarbij betrokken kunnen worden.
- Met een plan van aanpak te komen voor lokale uitvoering van het landelijke vuurwerkverbod, op basis van de nog op te stellen landelijke richtlijnen handhaving vuurwerkverbod.
- In dit plan aandacht te besteden aan heldere en tijdige communicatie richting inwoners over wat wel en niet is toegestaan;
- De samenwerking te zoeken met buurgemeenten en/of de provincie Fryslân om te komen tot een regionale, gecoördineerde aanpak.
Bijlagen
Moties 2022-2026
Toelichting Vuurwerkverbod en jaarwisseling is toegevoegd aan de raadsagenda -
16Sluiting